06 august 2012

CE MANCAM, FETELOR ?

IERI m-am vazut cu doua cliente care aveau de luat o comanda de multivitamine oriflame. Cliente mai vechi pentru cosmetice, de data asta erau la a treia comanda de suplimente alimentare pe baza de multivitamine si minerale. Ambele studente, 21 si 23 ani, in jur de 1.65 cm. si una 68, alta 71 kg. *Dragele mele Crina si Marina, va salut, ca stiu ca ma cititi. 

De cateva saptamani ma tot "cert" cu ele si duc lupta de lamuriri in privinta catorva lucruri mai mult decat esentiale...
si anume - noi ce mancam, cand mancam! Parca este un citat din dr Menci, in fine...Am fost intrebata ce mananc eu, cat, la ce ore, etc. Dragele mele, va mai zic o data si voua si tuturor fetelor obsedate de problemele astea: o sa spun niste truisme anoste, va voi plictisi, dar ma risc! O alimentatie sanatoasa trebuie sa contina tot ceea ce organismul nostru ne-o cere! Adica, din toate si echilibrat: carbohidrati, proteine, grasimi. Si chiar asta e si ordinea cantitativa descrescatoare in alimentatia zilnica. Ca sa nu existe confuzii: grasimile trebuie sa fie in cea mai mica proportie, dar TREBUIE sa fie!

N-o sa va stric ziua cu texte insipide precum grasimi saturate, nesaturate, hidrogenate s.a.m.d. Ce e bine sa stiti de aici, ca grasimile hidrogenate sunt alea naspa, da' naspa rau! Sunt de sinteza, le gasiti in toate nenorocirile care sunt concepute sa reziste 1000 de ani lumina pe rafturile tuturor supermaketurilor, de la margarine, la patiserie, chipsuri, fast food, etc. Stiti deja si voi, cu cat un produs are termenul de valabilitate mai MIC, cu atat e mai ne-procesat si, deci, mai sanatos!  Va place carnea, de orice ar fi ea - porc (desi mai bine NU!), vita, pui, peste...Foarte bine, daca nu va puteti abtine de la cea de porc (cea mai paguboasa, bogata in colesterol), atunci macar n-o prajiti! Prajeala e sinucidere!



Pui si peste, eu atat mananc, fiert sau la cuptor. Am norocul ca-mi si place. Laptele si produse pe baza de lapte (branza, unt, etc) - de regula sunt grase, dar personal n-am incredere in cele care scrie pe ele ca au 2%grasime  etc. Nu cred ca ai nostrii comercianti chiar respecta notiunile astea, si atunci - daca beau lapte, n-o sa beau o cutie dintr-o inghititura! Dar pot bea 2 pahare fara sa stau pe ganduri, asta pt ca-mi place laptele foarte mult. Ce incerc sa va transmit e ca nu trebuie sa fiti ingrozite de mancare, sa mergeti cu cantarul in geanta, sa extrageti radical din pi ca sa calculati cate calorii are o gura de ...ou! etc. Stie absolut toata lumea cand face excese! Stim cu toatele cand mancam CE NU TREBUIE si CAT nu trebuie! Si asta e si problema : ca desi stim, cele mai multe dintre noi NU sunt in stare sa-si schimbe obiceiurile proaste, nesanatoase, nocive.  

Proteinele: ne referim in principal pe de o parte la carne, lactate, branza,oua, pe de alta parte la mazare, fasole, soia, broccoli. Proteinele intra in componenta celulelor, a tesuturilor, anticorpilor, hormonilor. Deci, sunt vitale. Realitatea trista e ca cei mai multi dintre noi inverseaza raporturile si in loc sa acumuleze proteine mai multe, acumuleaza grasimi!

Carbohidratii (glucidele) sunt izvorul nostru principal de energie. Zaharul!!! Asta nu inseamna ca trebuie sa consumam zahar cu cana, dimpotriva! Zaharul (alb) stim ca mai este supranumit drept "moartea alba"! Sursa "buna si sanatoasa" de carbohidrati o dau legumele si cerealele integrale. Orez brun, paste, legume, soia, linte, mazare, fulgi porumb, ovaz etc. Dragelor, mare atentie! Sunteti multe ca Marina si Crina, v-o spun direct - considerati ca ar trebui sa faceti o schimbare in stilul vostru alimentar? Daca DA, incepeti prin a rari vizitele in hipermarketuri si prin a intra (macar o data, de curiozitate) intr un magazinas eco! Veti avea ce lua de acolo, sanatos si ...gustos! Vreti o silueta filiforma? Dragelor, nu va mai infometati! Absolut toate va rezumati doar la foame, ca unica solutie! NU e o solutie!!! Dimpotriva, mai devreme sau mai tarziu veti face niste "minuni" la stomac de toata frumusetea! Si inca ceva: mergeti prin piete, plimbati-va! Sunt tarabele pline de produse apetisante, sute de legume si fructe. Mancati din piata, fetelor, lasati prostiile din hipermarketuri!



Aveti un pic grija la ce si cat mancati, si atat! Regulile sfinte sunt :

  1. fara prajeli
  2. fara paine alba
  3. 4-5 mese pe zi! (mancat putin)
  4. legume - carne (pui, peste) - fructe - apa
  5. miscare!!!
Nu-i deloc complicat, greu este doar sa faceti primul pas! Apoi restul va veni de la sine, va veti obisnui altui stil de viata - unul sanatos! Si sa vedeti ce satisfactii enorme veti resimti! Sa nu uitati si de miscare, extrem-extrem de importanta, 50% din reusita unui stil de viata de admirat! Miscarea, pe langa faptul ca ajuta extraordinar metabolismul, face minuni si asupra fizicului nostru la care tinem asa de mult!
Mai vorbim pe tema asta...

ps. NU-mi plac merele! In schimb sunt moarta dupa...rosii! Sunt aur curat pentru sanatate (si silueta!). Vorbim data viitoare despre rosii! 


ps2: cat despre multivitamine si minerale, da, sunt benefice (pentru ca pe cele mai multe organismul nostru nu prea are de unde sa le ia, intr o doza rezonabila, dar trebuie sa aveti grija ce luati ), dar NU trebuie luate IN LOCUL MANCARII!!!!!! 


ps3: degeaba luati OMEGA 3, precum Marina si Crina, daca aveti de gand sa faceti ...foamea! NU asa se face! Le-am spus si lor, mi-au dat dreptate, dar...tocmai ce mi se lauda Crina ca "Azi am mancat 6 mere toata ziua!"











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Scrie-mi ceva...